Itinerari de l’Art. El Pont de Suert – La Vall de Boí

Una plaça i quatre esglésies, la Vella de Santa Maria d’El Pont de Suert (s. XV), Sant Feliu de Barruera (s. XI), Santa Eulàlia d’Erill la Vall (s. XI) i Sant Joan de Boí (s. XI) intervingudes per les obres de quatre artistes contemporanis. Pintura, videoinstal·lació, un registre d’acció i fotografia dialoguen amb el patrimoni cultural i artístic de l’Alta Ribagorça.

ENTRADES EXHAURIDES VIA WEB

A tots els actes, del 18 al 20 de setembre

PEDRO TORRES / MARCEL RUBIO JULIANA / SARA AGUDO / MARCO NORIS / ALBERT ALCOZ / BLANCA VIÑAS

PEDRO TORRES

Òcul

Videoinstal·lació.

 

Òcul és una videoinstal·lació concebuda per a l’Església Vella del Pont de Suert que combina una narració textual amb imatges d’eclipsis i escultures antigues. El text poètic enllaça la mirada amb la llum (i la foscor), i fa referència a l’òcul present a la façana de l’església.

 

Pedro Torres (Brasil, 1982)

És artista visual. La seva pràctica se centra en temes relacionats amb els conceptes de temps, distància, memòria, llenguatge i imatge. Ha exposat la seva obra en biennals, galeries, festivals de vídeo i espais institucionals de diferents països. Actualment, és artista resident a Hangar, Barcelona.

 

Exposició: del 19 al 27 de setembre de 2020
Hora: d’11.00 a 13.30 h i de 17.00 a 20.00 h
Lloc: Església Vella. El Pont de Suert

 

Visita guiada amb la presència de l’artista
Dia: divendres, 25 de setembre de 2020
Hora: 17.00 h
Lloc: església vella. El Pont de Suert

 

https://pedrotorres.net/

MARCEL RUBIO JULIANA

Intervenció artística a la plaça del Mercadal

 

“En alguns moments de la meva vida m’ha passat que he sentit una felicitat intensa davant determinades persones. En pintura, vull que la meva obra sigui una indagació d’aquests moments que no sé interpretar i que vull tornar a tenir intactes a la meva disposició per arribar a l’aclariment decisiu.” (Marcel Rubio Juliana)

Durant dos dies, Marcel Rubio Juliana intervindrà públicament, amb la tècnica del dibuix de carbó, una paret construïda per a l’ocasió a la plaça del Mercadal del Pont de Suert.

 

Marcel Rubio Juliana (Barcelona, 1991)

Ha estudiat a l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo (Badalona) i, posteriorment, va cursar el Grau de Belles Arts a la Universitat de Barcelona (2013). Ha exposat a la Fundació Arranz-Bravo (2018) o a la fira Swab de Barcelona, entre d’altres.

El 2021 presentarà una exposició a l’Espai 13 de la Fundació Miró, en un cicle comissariat per Pere Llobera.

 

Intervenció artística
Dies: 23, 24 i 25 de setembre de 2020
Horari: durant el dia
Lloc: plaça del Mercadal. El Pont de Suert

 

MARCO NORIS

Pells
Instal·lació

 

Pells té el seu origen en la travessa que l’artista va fer des de Barcelona fins a Ferrera, al Pallars Sobirà. És una instal·lació a mig camí entre la pintura i l’escultura que, un cop dins l’església romànica de Barruera, es configura com una sort de retaule que accentua així el seu component sagrat del caminar i la muntanya.

 

Marco Noris (Bèrgam, Itàlia, 1971)

Viu i treballa a Barcelona. Els darrers anys ha desenvolupat la seva pràctica artística principalment en l’àmbit de la pintura dirigint la seva recerca en dues àrees temàtiques principals: ruïna i memòria històrica, d’una banda, i territori i paisatge, de l’altra. La seva obra s’ha exposat a La Capella, Galeria Trama, Casa Elizalde, Piramidón, La Panera de Lleida, el Matadero de Madrid o en festivals als Estats Units i Itàlia, o al Centre Pompidou de França. En l’actualitat, té el seu estudi a Piramidón, Centre d’Art Contemporani de Barcelona.

 

Visita guiada a l’obra de Marco Noris i a l’església

Lloc: església de Sant Feliu de Barruera
Dia: 20 de setembre de 2020
Hora: 11 h
Accés a la visita amb inscripció gratuïta (vàlida només per al dia 20)

 

SARA AGUDO MILLAN

Registres de vent

Sèrie de dibuixos que capturen el moviment del vent en un lloc determinat durant un període de temps. Han estat realitzats mitjançant el traç d’un retolador, penjat amb un fil a la branca d’un arbre, sobre una làmina de paper. Aquests elements permeten retenir el rastre del vent durant un parell d’hores, aproximadament, segons la intensitat. Entén el registre com un dibuix que deixa constància d’un fenomen i convida a aturar-se per observar-lo des d’una altra perspectiva. Els registres es van dur a terme als voltants de l’església de Santa Eulàlia d’Erill la Vall, a la Vall de Boí, el 20 d’agost del 2020.

 

Sara Agudo Millán (Barcelona, 1991)

Graduada en Art i Disseny a l’Escola Massana, va cursar el Màster en Producció i Recerca Artística a la Facultat de Belles Arts de Barcelona. La seva pràctica artística sorgeix de la investigació des dels límits de la percepció i el llenguatge. Travessant diferents disciplines, realitza intervencions a l’espai, publicacions, instal·lacions, fotografies i dibuixos entesos com a registres. Ha exposat a Chiquita Room, Àngels Barcelona, GlogauAIR de Berlín, Festival Panoràmic, Festival Embarrat, Galeria Catascopio, Mofuta Studio, Editorial Comanegra i l’Escola Massana. Va rebre la beca Apertus 01 de la Fundació Han Nefkens i l’Escola Massana, la beca de creació de la Fundació Guasch Coranty, la beca d’internacionalització de La Escocesa per a la residència GlogauAir Berlín, va ser seleccionada per al programa de formació Open Studio-Comunitat de Madrid i actualment realitza una residència amb la beca d’intercanvi entre Hangar i la Casa Velázquez.

 

https://www.saraagudomillan.com

BLANCA VIÑAS I ALBERT ALCOZ

Traçar una constel·lació imaginària

Traçar una constel·lació imaginària és una instal·lació formada per un projector de diapositives, una taula de llum i un sèrie de còpies fotogràfiques.

Tres dispositius visuals despleguen un conjunt d’imatges fotoquímiques que representen icones representatives de la història de l’art pictòric. Són diapositives extretes d’un centre educatiu que, en considerar-se obsoletes, han estat reciclades i manipulades degudament per generar un diàleg amb les connotacions artístiques de l’església romànica de Sant Joan de Boí. La denominació de destinació starlight, que facilita contemplar detingudament tant la brillantor del firmament com la foscor del cel nocturn, serveix com a pretext per perfilar absències i presències imaginàries. Aquesta peça site-specific s’emmarca dins del projecte artístic Esperant un eclipsi, un work in progress que investiga les sinergies analògiques entre les imatges fixes i les imatges en moviment des d’un punt de vista abstracte que remet al cosmos.

 

Blanca Viñas (Barcelona, 1987)

Fotògrafa, dissenyadora i professora. Graduada en Enginyeria de l’Edificació (UPC). La seva pràctica artística se centra en l’exploració d’espais ambigus, fràgils, formalment atzarosos i irrecognoscibles.

http://www.blancavinas.com/

 

Albert Alcoz (Barcelona, 1979)

És cineasta, escriptor, professor i programador de cinema experimental i videocreació. És doctor en teoria, anàlisi i documentació cinematogràfica per la Universitat Pompeu Fabra i llicenciat en Belles Arts per la UB. Ha escrit el llibre Resonancias fílmicas. El sonido en el cine estructural (1960-1981).

http://www.albertalcoz.com/

 

Itinerari artístic per la Vall de Boí

Dies: del 18 al 27 de setembre
Lloc: esglésies de Sant Feliu de Barruera, Santa Eulàlia d’Erill la Vall i Sant Joan de Boí

Horari: consulteu-lo al web del Centre del Romànic de la Vall de Boí

 

El dia 20 de setembre, entrada GRATUÏTA

La resta de dies, s’han de comprar les entrades al web www.centreromanic.com

 

VISITA GUIADA AMB L’ARTISTA

ENTRADA GRATUÏTA. Inscripcions a partir del dia 3 de setembre de 2020 en aquest web.

Pells, de Marco Noris, a l’església de Sant Feliu de Barruera: dia 20, a les 11 h

Registres de vent, de Sara Agudo Millán, a l’església de Santa Eulàlia d’Erill la Vall: dia 20, a les 12 h

Traçar una constel·lació imaginària, de Blanca Viñas i Albert Alcoz, a l’església de Sant Joan de Boí: dia 20, a les 13 h

 


 

Les esglésies de Sant Feliu de Barruera, i l’entrada de Santa Eulàlia d’Erill la Vall disposen d’accés per a persones amb cadira de rodes.